Entrevista a Gemma Soy, una de les quatre ambaixadores de la Jornada de l’Esport Femení 2024 - Club Natació Olot

Socials

Entrevista a Gemma Soy, una de les quatre ambaixadores de la Jornada de l’Esport Femení 2024

La dotzena edició de la Jornada de l’Esport Femení tindrà lloc el 10 de març de 2024 a Girona, concretament a la plaça de Salvador Espriu, la plaça de Francesc Calvet i Rubalcaba, la llera del riu Onyar i la plaça de Catalunya. Serà una jornada, dirigida a nenes, joves i dones, en què des de l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya tenen com a objectiu trencar estereotips i difondre la pràctica esportiva femenina a través d’activitats, tallers i xerrades.

Enguany, Gemma Soy (presidenta del Club Natació Olot), serà una de les quatre ambaixadores amb Sara Bellpart (triatleta), Dàlia Santiago (taekwondista) i Mireia Hernández (nedadora artística) que posaran l’accent a la jornada amb la seva experiència, vivències i manera de viure i entendre l’esport. Coneguem una mica més com veu la presidenta del Club el vessant femení en el món esportiu:

Gemma Soy (Olot, 1961) presideix des del 2017 el Club Natació Olot. Sempre ha estat lligada a l’entitat des de diferents vessants. Primer, com a nedadora, on va arribar a ser finalista en campionats catalans i estatals absoluts, i on encara competeix en categoria màsters. I, des del 1986, com a integrant de la junta directiva. 

En l’actualitat, també és membre de la junta de la Federació Espanyola de Natació, com a representant dels clubs de la zona de Girona i Osona, i també forma part del comitè de natació i és vicepresidenta social de la Federació Catalana. A més, també presideix la comissió per a la prevenció per a l’assetjament sexual i per raó de sexe de l’ens.

«La realitat és que només al voltant d’un 20% dels llocs de les juntes directives els ocupen dones i, quan anem a presidències, hi trobem un 11%. I això és molt poc. És a les mans de les dones fer que això reverteixi. Les dones que practiquem esport d’una forma regular molts anys, hem d’estar disposades a dedicar part del nostre temps lliure a allò que estimem: els clubs nostres de tota la vida», ha explicat Gemma Soy, que hi ha afegit: «La societat ha evolucionat i cada cop el temps lliure en la parella és més equitatiu. Tenim capacitat i ara també l’oportunitat; només ens falta posar-nos-hi».

La presidenta del Club Natació Olot ha destacat:

«Pel que fa a l’esport de base, s’han fet passos molt grans en els darrers anys. S’han posat molts esforços perquè, indistintament, tant els nens com les nenes puguin escollir l’esport que més els agradi. I, en aquest sentit, veiem canvis en esports com la natació artística o el patinatge, on tradicionalment la participació era femenina i al revés, en esports com el futbol. Falta, però, treballar molt l’esport professional, on les diferències són encara importants».

Finalment, ha posat molt en valor el paper de la Jornada de l’Esport Femení perquè aquests canvis es vagin consolidant:

«Qualsevol activitat feta en positiu per incentivar la igualtat de gènere és molt benvinguda. Han de ser aquestes iniciatives les que, en un futur no gaire llunyà, haurien de fer desaparèixer normatives que, per exemple, imposen paritats en una llista electoral o un percentatge de dones en una associació, sense tenir presents les aptituds, les capacitats o les habilitats. Serà llavors quan podrem dir que hem assolit una completa normalitat en la igualtat de gènere»


 

22 de febrer de 2024