Història - Club Natació Olot

Triatló

Història

El començament

 • La història del triatló al Club Natació Olot neix l’any 1986, el primer any que el triatló arriba als països catalans, i és Banyoles la ciutat que acull la primera cursa d’aquest tipus de proves.  Prengueren part en aquesta primera edició Josep Balcells, Heribert Güell i Xavier Baldrich. L'any 1987 en el segon triatló de Banyoles, s’hi afegiren Joan Moli, Quim Badia i Tomàs Domínguez. No és, però fins al 1989 que es crea la secció de triatló al Club, de la qual és nomenat cap en Pere Mallarach i entrenador en Quim Torrent (llicenciat en INEFC).


De 1990 a 1995

 • El 1990 es va fer el salt a les competicions estatals, assolint la quarta posició en el campionat d’Espanya. El prestigi que anava agafant la secció de triatló del CN Olot va fer decidir a la Federació Espanyola de Triatló atorgar l’organització de la segona prova del circuit del campionat d’Espanya de duatló al nostre Club. Així, el 10 de febrer de 1991 es duia a terme el Primer duatló Ciutat d’Olot, amb total èxit de participació i d’organització.
 • Un jove Enric Gussinyé fou seleccionat per la Federació Espanyola per participar en el campionat d’Europa de triatló a Alemanya, l’any 1991. Apareixia la Teresa Freixa, que amb els anys, fou considerada la millor triatleta catalana de tots els temps.
 • El 1992 es va consolidar la secció, i el nostre Club ja era una referència en l’àmbit estatal. En aquest any, Pere Mallarach, Pere Solà, Josep Balcells i Joan Domènech van finalitzar la prova mítica de la llarga distància en el Triatló de Niça: 4.000 m de natació, 120 km de ciclisme i 30 km de cursa a peu.
 • El 1993 s’incorporen nous triatletes: Quim Badia, Tomàs Domínguez, Margarita Plana i Isidre Grau. Dal destacar els èxits de la Teresa Freixa, de Francesc Berenguer en duatló, de Joan Domènech en llarga distància, i altra vegada d’Enric Gussinyé, que en la seva categoria júnior, fou intern de la residència Blume a Madrid i membre actiu de la selecció espanyola de triatló. De nou dos triatletes, Joan Domènech i Josep Balcells van completar el triatló de Niça.
 • El 1994 Joan Domènech va ser seleccionat per representar l’equip espanyol al triatló de Niça.
   

De 1995 al 2000

 • El 1995 Josep Aulinas passa a ser el nou cap de la secció.
 • Del 1996 al 1998 es varen celebrar la segona, la tercera i la quarta edició del Duatló Ciutat d’Olot. En aquest darrer any, el primer triatló, amb les distàncies de 750 m nedant el tram del riu Tossols-Basil, 20 km de ciclisme (caracteritzats per l’orografia escarpada del tram Olot-Santa Peu) i 5 km de cursa a peu (per l’antic traçat del carrilet d’Olot). Amb tot aquest bagatge, el 1999 es va concedir al CNO del campionat de Catalunya de duatló.
 • Teresa Freixa arrasava en el territorial català, i formava un bon duet amb l’Anna Granatxe. A més, Teresa Freixa prenia part en el duatló internacional de Mafra (Portugal) i al campionat del món de duatló a Guernica. Va participar també amb dos triatlons ironman: a Lanzarote i a Eivissa. Arran de l’extraordinària temporada, va ser nomenada per la Federació Espanyola millor triatleta estatal de l’any.
 • Cal destacar en aquesta època, el fitxatge de l’argentí Francisco Pontano, un gran nedador que de mica en mica s’anà consolidant com un dels referents del circuit català de triatló.
   

De 2000 a 2005

 • Es varen centrar els esforços per tirar endavant l’escola de triatló, dedicant recursos econòmics en la compra de bicicletes per als esportistes més novells.
 • Començaren a sortir esportistes joves com Moisès Xarles Mireia Bosch, Sergi Planagumà, Helena Planagumà i Dani Reixach. Mentrestant Francisco Pontano es mantenia a primer nivell, alhora que els veterans com Josep Aulinas i Joan Domènech es mantenien en forma.
 • Eric Boss es classificava catorzè a l’ironman de Root (Alemanya).
 • L’any 2003 es va caracteritzar pels brillants resultats obtinguts per les noves incorporacions, com Ernest Lucas, Isaac Masegú i Aleix Olivé.
 • En aquest any l’equip femení es va convertir en una realitat: Pili Roig, Alícia Vila, Fina Guàrdia, Bea Roldan i Elisabet Asensio s’iniciaren en curses de duatló de muntanya, de carretera i de triatló. Joan Domènech fou seleccionat diverses vegades per la Federació Catalana de Duatló per representar Catalunya en diverses competicions en categoria de veterans.

 

Més informació:

Ernest López (director tècnic de triatló)
E-mail: 
triatlo@cnolot.cat Telèfon: 972 26 20 28

Oficines del Club
Avinguda de Pere Badosa, s/n 17800, Olot (Girona)
Atenció al públic: Horari d'obertura vigent de les instal·lacions
Gestions administratives: dilluns a divendres de 9.00 a 13.00 h i 16.00 a 20.00 h
E-mail: 
secretaria@cnolot.cat Telèfon: 972 262 028

Actualitzat el 28 de juliol de 2023