Travessia Tossols Basil - Club Natació Olot

Travessia Tossols-Basil

Travessia Tossols Basil

La Travessia Tossols Basil és de gran importància per a la història del Club Natació Olot, ja que en les seves primeres edicions s'hi troben les arrels o fonaments del que seria, al cap de pocs anys, el CNO. Dels grups encarregats de l’organització de la seva primera edició l’any 1953 (grup ADOR i penyes del riu), tots ells amants de l’esport a l’aire lliure i de la natura, hi trobem els primers nedadors del Club. En aquell any, hi prengueren part 26 nedadors locals.

A partir de llavors, la travessia va esdevenir la festa major de la natació olotina. Al 1954 s’obrí la competició a nedadors d’arreu, i a data d’avui, és una prova ben arrelada al calendari esportiu de Catalunya. Al llarg de la seva història ha comptat amb la participació de nedadors i nedadores dels millors clubs de Catalunya, i excepcionalment, de molt més lluny, com és el cas de l’internacional i olímpic dels Estats Units Pablo Morales, que hi va establir un nou rècord absolut l’any 1986. David Meca va aconseguir un nou rècord absolut l’any 1995. En l’actualitat, el rècord l’ostenta en Jordi Jou, que l’any 2005, amb un temps de 7’33’,’ va rebaixar per segona vegada el temps de David Meca.

Pel què fa al nombre de participants, dels 300 aproximadament dels anys 70 i 80 (la participació màxima data de l’any 1988, amb 381 nedadors), passa a ser d’uns 150 a partir dels anys 90, com a conseqüència, bàsicament, que tant la qualitat com la quantitat d’aigua ha anat minvant a partir de llavors (en l’actualitat, els participants es mantenen al voltant d’aquests 150).

El riu

La travessia ha ajudat a la conservació i recuperació del riu. Dissortadament, uns anys d’inconsciència general, va fer que desaparegués la imatge idíl·lica d’un riu amb aigua neta i abundant, fins al punt que en algun moment es veia perillar la continuïtat de la travessia (l’any 1994 es va haver de suspendre). Sortosament, des de ja fa uns anys, hi ha hagut un despertar generalitzat de la consciència que el riu mereix un altre tracte i un respecte, i s’hi realitzen actuacions en aquest sentit. D’uns anys cap aquí, l’edició d’aquesta cursa esportiva ajuda a la recuperació d’aquesta zona natural.  

Es neden un total de 750 metres en el tram que va des dels Tossols fins a Can Basil, i té lloc al mes d’agost de cada any (normalment, el darrer diumenge). A més dels premis que es donen per als guanyadors de cada una de les categories, cal fer esment especial al trofeu Lluís Paluzie a l’establiment d’un nou rècord absolut (tant femení com masculí) i al trofeu Marta Aubert a l’establiment d’un nou rècord absolut local (tant femení com masculí).