Història de la travessia - Club Natació Olot

Travessia Tossols-Basil

Història de la travessia

La Travessia Tossols Basil és de gran importància per a la història del Club Natació Olot, ja que en les seves primeres edicions s'hi troben les arrels o fonaments del que seria, al cap de pocs anys, el Club. Dels grups encarregats de l’organització de la seva primera edició l’any 1953 (grup ADOR i penyes del riu), tots ells amants de l’esport a l’aire lliure i de la natura, hi trobem els primers nedadors del Club. En aquell any, hi prengueren part 26 nedadors locals.

A partir de llavors, la travessia va esdevenir la festa major de la natació olotina. L'any 1954 es va obrir la competició a nedadors d’arreu, i avui en dia, és una prova ben arrelada al calendari esportiu de Catalunya. Al llarg de la seva història ha comptat amb la participació de nedadors i nedadores dels millors clubs de Catalunya, i excepcionalment, de molt més lluny, com és el cas de l’internacional i olímpic dels Estats Units, Pablo Morales, que hi va establir un nou rècord absolut l’any 1986. El català David Meca va aconseguir un nou rècord absolut l’any 1995.

En l’actualitat, el rècord l’ostenten:

 • Travessia clàssica de 800 m: Jordi Jou amb 7 min 33 s (2005)
 • Travessia clàssica de 800 m: M. A. Bardina amb 8 min 44 s (1996)
 • Travessia de llarga distància de 1600 m: Jordi Jou amb 15 min 40 s (2021)
 • Travessia de llarga distància de 1600 m: Laura Rodríguez amb 18 min 40 s (2021)

Pel que fa al nombre de participants, dels 300 aproximadament dels anys 70 i 80 (la participació màxima data de l’any 1988, amb 381 nedadors), passa a ser d’uns 150 a partir dels anys noranta, com a conseqüència, bàsicament, que tant la qualitat com la quantitat d’aigua ha anat minvant a partir de llavors (en l’actualitat, els participants es mantenen al voltant d’aquests 150).

 

El riu Fluvià, l'ànima de la competició

La travessia ha contribuït a la conservació i recuperació del riu. Dissortadament, uns anys d’inconsciència general, va fer que desaparegués la imatge idíl·lica d’un riu amb aigua neta i abundant, fins al punt que en algun moment es veia perillar la continuïtat de la travessia (l’any 1994 es va haver de suspendre). Per sort, des de ja fa uns anys, hi ha hagut un despertar generalitzat de la consciència que el riu mereix un altre tracte i un respecte, i s’hi realitzen actuacions en aquest sentit. D’uns anys cap aquí, l’edició d’aquesta cursa esportiva ajuda a la recuperació d’aquesta zona natural.

Es neden un total de 800 metres en el tram clàssic que va des dels Tossols fins a Can Basil, tot i que també hi ha dues altres distàncies més per competir. La travessia Tossols-Basil té lloc a començaments de l'estiu, normalment durant l'últim diumenge del mes de juny, tot i que tradicionalment s'havia celebrat sempre a finals del mes d'agost.

 • TRAVESSIA POPULAR de 400 metres (des dels Prats d'en Gou a Can Basil).
   
 • TRAVESSIA CLÀSSICA de 800 metres.
   
 • TRAVESSIA DE LLARGA DISTÀNCIA de 1600 metres.

 

A més dels premis que s'atorguen als guanyadors de cada una de les categories participants (benjamina, menor, infantil, absoluta, màster, màster sènior i veterana), cal fer esment als diferents trofeus especials:

 • Trofeu Raül Ramos (Antoni Costa Valls): al 1r classificat menor (masculí i femení)

 

Actualitzat el 30 de juny de 2021